Avrupa Birliği’nin yapay zeka uygulamalarına yönelik yasası, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Avrupa Birliği’nin yapay zeka uygulamalarına yönelik yeni yasası, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. “AB Yapay Zeka Yasası” olarak bilinen bu önemli düzenleme, şirketlerin yapay zeka teknolojilerini geliştirme, kullanma ve uygulama şekillerini yönetmeyi amaçlıyor. Yasası, mayıs ayında AB üye ülkeleri, milletvekilleri ve Avrupa Komisyonu tarafından nihai olarak onaylanmıştı.
Bu yasa, yapay zekayı düzenleyen Avrupa Birliği mevzuatının bir parçasıdır. İlk olarak 2020 yılında Avrupa Komisyonu tarafından önerilen bu yasa, yapay zekanın potansiyel olumsuz etkilerini ele almayı hedefliyor.
Yasa, başlangıçta en gelişmiş yapay zeka sistemlerini oluşturan ve geliştiren büyük ABD teknoloji şirketlerine odaklanacak. Ancak, bu yasa aynı zamanda birçok diğer işletmeyi de kapsayacak. Yönetmelik, yapay zekayı düzenlerken risk temelli bir yaklaşım benimseyerek Avrupa Birliği genelinde kapsamlı ve tutarlı bir düzenleyici çerçeve oluşturmayı amaçlıyor.
Hükümler 2026 ortasına kadar tamamen uygulanabilir olacak
Yasanın çoğu hükmü, 2026 ortasına kadar tamamen yürürlüğe girecek. Ancak, bazı özel durumlarda, örneğin kamuya açık alanlarda uzaktan biyometrik verilerin kolluk kuvvetleri tarafından kullanılması gibi, yapay zekanın belirli yasaklı kullanımlarına ilişkin kısıtlamalar altı ay içinde uygulanmaya başlanacak.
Biyometri ve yüz tanıma, ayrıca eğitim ve istihdam gibi alanlarda kullanılan yapay zeka sistemleri yüksek riskli olarak değerlendiriliyor. Bu tür sistemlerin bir AB veri tabanına kaydedilmesi ve geliştiricilerinin risk ve kalite yönetimi yükümlülüklerine uymaları gerekiyor.
Yasa, sohbet robotları veya deepfake üretiminde kullanılabilecek araçlar gibi yapay zeka teknolojileri için üçüncü bir sınırlı risk katmanı da belirliyor. Bu tür teknolojiler, kullanıcıların yanıltılmasını önlemek amacıyla belirli şeffaflık gereksinimlerini karşılamak zorunda olacak.